Türk, MutluAyata, Ümit2024-10-042024-10-0420212636-8625https://doi.org/10.33725/mamad.1005127https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/501003http://hdl.handle.net/20.500.12403/4865Günümüzde, çeşitli ülkelerde farklı yöntemler kullanılarak yapılan patentli ısıl işlem metotları bulunmaktadır. Bu metotlardan bir tanesi de, ThermoWood metodu olmaktadır. Isıl işlem ile ahşabın yapısının değişmesi ile ahşabın sahip olduğu birçok özelliğinin de (mekanik, fiziksel, kimyasal, biyolojik, vb.) buna sebep olarak değiştiği bilinen bir gerçektir. Bu özelliklerin başında sertlik kavramı ahşap için önemli bir konuya vurgu yapmaktadır. Bu çalışmada, akçaağaç, adi kızılağaç, üvez, kestane, adi gürgen, Uludağ göknarı, söğüt, ıstranca meşesi ve dişbudak odunlarının ThermoWood metoduna göre 212oC’de 1 ve 2 saat süreleri ile ısıl işlem sonralarında ve öncesinde meydana gelen shore D sertlik değerleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, varyans analizi sonuçları anlamlı olarak elde edilmiştir. Ağaç türleri arasında en yüksek azalma oranı 212oC’de 2 saat süre ile ısıl işlem görmüş Uludağ göknarında elde edilirken, en düşük 212oC’de 1 saat süre ile ısıl işlem adi gürgen odununda belirlenmiştir. Bütün ağaç türlerinde ısıl işlem ile sertlik değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Buna ek olarak, ısıl işlem süresinin de artması ile sonuçların azaldığını göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessShore D sertlikahşapyoğunlukısıl işlemTürkiye’de yetişen bazı ağaç türlerine ait odunlarda shore D sertlik değerleri üzerine ısıl işlemin etkisiArticle4216617310.33725/mamad.1005127501003