Arslaner, AylaTürkmen, Özgenur2024-10-042024-10-0420202148-127Xhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v8i4.932-940.3170https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/369667http://hdl.handle.net/20.500.12403/4337Türkiye'ye özgü geleneksel peynir çeşitlerinden biri olan Erzincan Tulum peyniri karakteristik tadıve aroması nedeniyle en çok tercih edilen geleneksel peynir çeşitlerinden biridir. Olgunlaşmasüresince meydana gelen fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değişiklikler peynire karakteristiknitelikler kazandırmaktadır. Erzincan Tulum peynirinin özellikleri, üretildiği coğrafya ve üretimyönteminin her aşamasını etkileyen insan faktörleriyle yakından ilişkilidir. Ancak, üretimde birstandart bulunmaması, Erzincan Tulum peynirinin hak ettiği ekonomik değere ulaşmasını engellemişve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yeterli katkı sağlayamamıştır. Peynir üretimindekullanılan mayanın çeşit, miktar ve mikrobiyolojik kalitesinin farklı olması, sütün kalitesindedeğişkenlik, olgunlaşma şartları ve sürelerinin farklılık göstermesi, standart bir ambalaj materyalininkullanılmayışı gibi teknolojik nedenler yanında; mevzuat ve denetim yetersizlikleri, üreticide henüzCoğrafi İşaret (Cİ) tescili bilincinin oluşmaması ile tescil alan kurum ve kuruluşların Cİ’leri etkinşekilde kullanmaması bu durumun en önemli nedenleri arasındadır. Bu derlemede; üretildiği bölgeve ülke ekonomisine katkı açısından ciddi potansiyel taşıyan Erzincan Tulum peyniri teknolojisi,mevzuatı, pazarlaması ve tescili ile ilgili araştırmalardan elde edilen bulgulara yer verilerek, birdurum değerlendirmesi yapılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessErzincan Tulum PeyniriReview Article8493294010.24925/turjaf.v8i4.932-940.3170369667