Talay, RabiaErdoğan, Ümmügülsüm2024-10-042024-10-0420182148-127Xhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v6i11.1562-1568.1974https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/328387http://hdl.handle.net/20.500.12403/4371Bağırsak bakteri popülasyonunu anaerobik bakteriler olan Clostridium, Bifidobacterium,Peptococcus, Eubacterium, Fusobacterium, Peptostreptococcus, Bacteroides, E. coli,Lactobacillus, Klebsiella, Staphylococcus, Streptococcus ve Bacillus türlerioluşturmaktadır. Bu popülasyonu oluşturan bakterilerin insan sağlığını etkilediğibilinmektedir. Bu nedenle popülasyondaki herhangi bir değişiklik çeşitli hastalıklara(obezite, diyabet, hipertansiyon vb.) sebep olmaktadır. Bozulan bu dengeyi eski halinegetirmek ve hastalıklardan korunmak için prebiyotiklere ihtiyaç duyulur. Meyve ve sebzegibi doğal gıdalardan oluşturulmuş bir diyet bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesindeönemli bir rol üstlenmektedir. Kızılcık, kuşburnu, kaki, domates, havuç, soya fasulyesi,ceviz, greyfurt gibi fenolik bileşenlerce zengin pek çok meyve-sebze bu anlamdaönemlidir. Bu derlemenin amacı; fenolik bileşikler, genel mikrobiyota ve bağırsakmikrobiyotası hakkında bilgiler vermek ve bağırsak mikrobiyotasının fenolik bileşiklere,fenolik bileşiklerin de bağırsak mikrobiyotasına etkisini açıklamaktır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiFenolik Bileşenler ve Bağırsak Bakterileri Arasında Karşılıklı EtkileşimReview Article6111562156810.24925/turjaf.v6i11.1562-1568.1974328387