Gül, VolkanÖztürk, ErdoğanSezek, Murat2024-10-042024-10-0420182148-127Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/328260http://hdl.handle.net/20.500.12403/4180İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğindekullanılan hormon, ilaç, gübre gibi kimyasal girdiler sağlığı olumsuz yöndeetkilemektedir. Bu nedenle günümüzde, toprağa ve bitkiye zarar veren kimyasal maddeleryerine bitkilerin ihtiyacı olan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeyen organikgübre ve doğal ilaçlama yöntemleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Organik tarım,insanların sağlıklı beslenmesinin yanı sıra toprak verimliliğini artıracak her türlü organikartıkların değerlendirilmesi ve tarımda devamlılığın sağlanması açısından büyük önemarz etmektedir. Özellikle ayçiçeği bitkisinin tüm kısımlarında %63,9 potasyum (K2O),%21,7 azot (N) ve %14,4 fosfor (P2O5) besin elementleri bulunduğundan, ayçiçeğiyetiştiriciliği yapılan yerlerde hasat sonrası arazide kalan belirli miktarda sap ve köklerintoprağa karıştırılarak yeşil gübre olarak kullanılması pratikte uygulanabilecek en önemliyöntemlerden biridir. Ayrıca hasat sonrası geriye kalan sap, tabla gibi kısımlar, yakacakolarak değerlendirilirken, yanma sonucu elde edilen ve yüksek oranda potasyum bulunankülleri tarlaya serpilerek organik gübre olarak da değerlendirilebilmektedir. Buderlemede; özellikle ülkemizde organik madde yönünden fakir olan araziler için birkenara atılarak heba edilen ve çevre kirliliğine neden olan ayçiçeği hasat artıklarınınorganik hammadde olarak kullanılması, organik ürün elde edilmesi yönünde çiftçilerinbilinçlendirilmesi ve bu şekilde ülke ekonomisine sağlayabileceği konular ele alınmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriÇevre MühendisliğiEntomolojiZiraatToprak BilimiAyçiçeği Bitki Artıklarının Organik Tarım Amaçlı DeğerlendirilmesiReview Article66676679328260