Gül, VolkanKara, Hakan2024-10-032024-10-032021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RjZwH00oMG4iNa5Sgvlgg2t-ISRiZgHalFmLwVW6Km6Nt2SER0nZm-wEcEKyhZyAhttp://hdl.handle.net/20.500.12403/2605Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim DalıSon yüzyılda dünyanın aşırı kirlenmesi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de doğaya ve canlıya zarar veren uygulamalar yerine doğayla barışık sağlıklı yöntemler üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Sağlıklı çevre ve beslenme için öne çıkan sistemlerin başında organik tarım gelmektedir. Organik tarımda da önemli girdiler olan organik gübreler ve kullanım dozları ile ilgili çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla Osmaniye Düziçi ilçesinde 2019 yılında yapılan çalışmada; farklı organik gübre dozlarının yerfıstığında (Arachis hypogaea L.) verim ve bazı kalite parametrelerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada; üç farklı gübre çeşidin (ahır, koyun ve solucan gübresi) ve bunların beş farklı dozu (ahır ve koyun gübresi: 0, 1000, 2000, 3000 ve 4000 kg/da ve solucan gübresi: 0, 250, 500, 750 ve 1000 kg/da) kullanılarak ''Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne'' göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Farklı dozlarda uygulanan organik gübrelerin tüm parametreler üzerindeki etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan virginya tipi Ayşehanım çeşidinde en yüksek dekara verimi (199.81 ve 197.25 kg) kontrol ve 750 kg/dekar solucan gübresi (G10) uygulamasından, en yüksek yağ oranını ise (%50.46) 250 kg/da solucan gübresi (G9) uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak; solucan gübre dozları iyi sonuç verse de, tek yıllık bir çalışma olması nedeniyle daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için çalışmanın birden fazla yıl tekrar yapılması yararlı olacağı düşünülmektedir.In the last century, the excessive pollution of the world has brought health problems. As in every field, it has been started to work on healthy methods in harmony with nature instead of practices that harm nature and living things in the agricultural sector. Organic agriculture is one of the leading systems for healthy environment and nutrition. Studies on organic fertilizers and their usage doses, which are also important inputs in organic agriculture, come to the fore. For this purpose, in the study conducted in Osmaniye Düziçi in 2019; The effects of different organic fertilizer doses on yield and some quality parameters in peanuts (Arachis hypogaea L.) were tried to be determined. In the research; Five different doses of three different types of fertilizer (barn, sheep and vermicompost ) (barn and sheep manure: 0, 1000, 2000, 3000 and 4000 kg/ha and vermicompost: 0, 250, 500, 750 and 1000 kg/ha ) It was carried out with three replications according to the "Random Blocks Trial Design". Statistically significant differences were determined according to the variance analysis results in all parameters applied with different organic fertilizer doses. In the virginia type Ayşehanım cultivar used in the research, the highest yield per decare (199.81 and 197.25 kg) was obtained from control and 750 kg/decare of vermicompost (G10) application, and the highest oil rate (50.46%) was from 250 kg/da of vermicompost. Obtained from (G9) application. As a result; Although vermicompost doses give good results, since it is a one-year study, it is thought that it would be beneficial to repeat the study for more than one year in order to obtain healthier results.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatAgricultureFarklı dozlarda uygulanan organik gübrelerin yerfıstığında (Arachis hypogaea L.) verim ve verim öğelerine etkisiEffect of organic fertilizers applied at different doses on yield and yield components in peanut (Arachis hypogaea L.)Master Thesis157708698