Arslaner, AylaSalık, Mehmet Ali2024-10-042024-10-0420191307-90852149-4584https://doi.org/10.18185/erzifbed.428971https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/390602http://hdl.handle.net/20.500.12403/4732Süt ve süt ürünleri, bağışıklık sistemini güçlendiren ve insan organizmasında birçok fonksiyonel aktivitenindüzenlenmesinde rol oynayan biyoaktif bileşenlerin için önemli bir kaynaktır. Bunlardan bileşenlerden bazıları;kazein, serum proteinleri, ?-Laktoalbumin, ?-Laktaglobulin, serum albümini, immünoglobulinler,glikomakropepditler, laktoferrin, laktoperoksidaz ve lizozim; Dokosaheksaenoik Asit (DHA),Eikosapentaenoik Asit (EPA), Konjüge Linoleik Asit (KLA), fosfolipitler, steroller, vitaminler ve melatoningibi bazı lipit bazlı bileşenler; kalsiyum ve fosfor gibi minerallerdir. Bu bileşenlerden biyolojik değeri yüksekolan serum proteinleri ve bu proteinlerin hidrolizi ile elde edilen protein ve peptit fraksiyonları gıdaların besindeğerini artırma ve yapısal özelliklerini geliştirmenin yanı sıra, gıdalara fonksiyonellik kazandırma amaçlı dakullanılmaktadır. Ayrıca sütte doğal antimikrobiyal özelliğe sahip olan laktoferrin, laktoperoksidaz ve lizozimgibi maddeler ile antioksidan özelliğe sahip çeşitli yağ asitlerinin, gıda muhafazasında kullanımının tavsiyeedildiği araştırma sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu derlemede sütte mevcut bazı biyoaktif bileşenler ve bubileşenlerin fonksiyonel gıda üretiminde kullanım potansiyelleri ele alınmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSütün Fonksiyonel Nitelikli Biyoaktif BileşenleriArticle12112413510.18185/erzifbed.428971390602