Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErhan, Kuddusi
dc.contributor.authorBölükbaşı, Canan Aktaş
dc.contributor.authorÜrüşan, Hilal
dc.date.accessioned2020-01-26T19:48:38Z
dc.date.available2020-01-26T19:48:38Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1306-6137
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnM01qSTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12403/1335
dc.description.abstractÖz: Bu çalışmada yarpuzun (Mentha Pulegıum L) etlik piliçlerde doku yağ asidi kompozisyonu ve raf ömrüne etkisi araştırılmıştır. Araştırmada bir günlük yaşta toplam 150 adet Ross 308 civciv kullanılmış, civcivler üç gruba ayrılmış (her grup beş tekrarlı) her alt grupta on adet hayvan olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Kontrol grubu bazal yemle beslenmiştir. Diğer gruplar ise sırasıyla bazal yeme %0.25 ve %0.50 yarpuz ilave edilerek beslenmiştir. Deneme sonunda kesilen hayvanların göğüs ve but kaslarının yağ asit kompozisyonu ve TBARS değerlerine bakılmıştır. Yarpuzun en yüksek seviyesinin (%0.50) verildiği grupta, göğüs etlerine ait TBARS değerlerinin tüm günlerde en düşük olduğu bulunmuştur. But etlerinde ise %0.25 yarpuz en yüksek antioksidan etkiye sahip olmuştur. Diyete yarpuz ilavesinin but etlerinde laurik asit, linoleik asit, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve n-6 seviyesini, göğüs etlerinde ise laurik, ekosapentaenoik asit (EPA) ve DHAyı artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, diyete yarpuz ilavesi etin raf ömrünü olumlu yönde etkilemiş ve EPA ve DHAyı artırmıştır.en_US
dc.description.abstractAbstract: This research was conducted to determine the effects of dietary pennyroyal (Mentha Pulegıum L) on meat fatty acid composition and shelf -life in broilers. One hundred fifty day-old Ross 308 chickens were assigned into one of three dietary groups (five replicates each), as each treatment with 10 birds per replicate, in a completely randomized experimental design. The control group received the basal diet. In addition to the basal diet, the two experimental diets included one of the following supplements: 0.25% and 0.50% pennyroyal. At the end of the study, fatty acid composition and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) levels of tissues were measured. At higher doses of pennyroyal (0.50%), TBARS values in breast meat were numerically lower at all storage times. The diet containing 0.25% pennyroyal had a higher (P<0.05) antioxidant effect in leg meat than the other diets. The addition of pennyroyal to compound feed significantly increased the lauric acid, linoleic acid, docosahexaenoic acid (DHA) and n-6 in the leg tissues and lauric acid, eicosapentaenoic asit (EPA) and the DHA in the breast tissues. In conclusion, dietary supplementation of pennyroyal positively affected the meat shelf- life and increased the EPA and DHA.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleEtlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuzun (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Effects of Supplementation of Pennyroyal (Mentha Pulegıum L) on Meat Fatty Acid Composition and Shelf-Life in Broilersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAtatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentBayburt Üniversitesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage179en_US
dc.identifier.endpage185en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster