Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşlar, Mehmet
dc.contributor.authorErtugay, Mustafa Fatih
dc.date.accessioned2020-01-26T19:48:48Z
dc.date.available2020-01-26T19:48:48Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1300-011X
dc.identifier.issn1303-6173
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFMU9UQXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12403/1459
dc.description.abstractBuğday ve un işleme teknolojisinde kalite/kontrol için yapılan kimyasal analizler oldukça zaman alıcıdır. Klasik metotlara alternatif bir teknoloji olan yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisi sonuçların birkaç saniyede elde edilmesini sağlar. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinden bir araya getirilen 120 çeşit buğday öğütüldü ve unlarda protein, yaş gluten, kuru gluten ve Zeleny sedimantasyon değerlerinin kalibrasyon modellerini geliştirmek için NIR spektrosko- pisi kullanıldı. Bunun için, monokromatör NIRSystem 6500 ile taranarak unların 1100 nm ile 2500 nm aralığındaki spektraları elde edildi. Unların log 1/R’deki spektral verisi ile log 1/R’nin 1. ve 2. türevlerine Çoklu Lineer Regresyon (MLR) ve Kısmi En az Kareler (PLS) uygulandı. Protein, yaş gluten, kuru gluten ve Zeleny sedimantasyon parametreleri için korelasyonları sırasıyla r 0.985, 0.976, 0.953 ve 0.924 olan sonuçlar geliştirildi.en_US
dc.description.abstractWet chemistry analyses done for quality control purposes in wheat and l our processing are time-consuming. Near-infrared spectroscopy (NIRS) as an alternative technology to conventional methods allows us to obtain results in a few seconds. In this study, NIRS was used in the development of calibration models for protein, wet and dry gluten contents and Zeleny sedimentation of l ours from the grinding of 120 varieties of bread wheat collected from dif erent regions of Turkey. Therefore, spectra in the range of 1100 to 2500 nm of the l ours were acquired by scanning with the NIRSystems 6500 monochromator. Multiple linear regression (MLR) and partial least squares (PLS) regression were applied to the spectral data in log 1/R, and i rst derivative and second derivative of log 1/R formats. Reasonable results were obtained for protein, wet and dry gluten contents, and Zeleny sedimentation with r 0.985, 0.976, 0.953, and 0.924, respectively.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrman Mühendisliğien_US
dc.titleDetermination of protein and gluten quality-related parameters of wheat l our using near-infrared rel ectance spectroscopy (NIRS)en_US
dc.title.alternativeYakın Kızılötesi Spektroskopisi (NIRS) kullanarak buğday unlarının protein ve glutenle ilgili kalite parametrelerinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Agriculture and Forestryen_US
dc.contributor.departmentBayburt Üniversitesien_US
dc.identifier.volume35en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage139en_US
dc.identifier.endpage144en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster