Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErtugay, Mustafa Fatih
dc.contributor.authorBaşlar, Mehmet
dc.date.accessioned2020-01-26T19:48:56Z
dc.date.available2020-01-26T19:48:56Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFeU5qQTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12403/1529
dc.description.abstract780-2500 nm dalga boyu aralığındaki elektromanyetik radyasyonun absorpsiyonu temeline dayanan yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisi, son zamanlarda gıda bileşenlerinin analizinde giderek yaygınlaşan, numuneyi tahrip etmeyen hızlı bir alternatif teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknik, gıdalardaki çeşitli bileşenlerin nicel (kantitatif) analizlerinde kullanılmaktadır. NIR diğer geleneksel metotlarla karşılaştırıldığında; analizlerin yapılması sırasında kimyasal madde kullanımına gerek olmaması, analiz maliyetinin düşük olması, birçok bileşenin eş zamanlı ve hızlı (15-90 s) analizi, NIR ile analiz edildikten sonra yapılacak olan diğer analizler için numunenin tekrar kullanılabilirliği ve az miktarda örnek ihtiyacının olması gibi çeşitli üstünlüklere sahiptir. Ayrıca, gıda sanayinde on-line olarak uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, kalibrasyon modeli genellikle referans analizlere dayandırıldığı için, standart veya referans analizlere bağımlılık, güvenilir ve stabil kalibrasyon modeli oluşturma gibi bazı dezavantajlara sahiptir. Bu çalışmada, gıdalarda yakın kızılötesi spektroskopisinin tarihsel gelişimi, teorisi, kalibrasyon modelinin geliştirilmesi, avantaj ve dezavantajları ile uygulama alanları anlatılmaktadır.en_US
dc.description.abstractNear infrared (NIR) spectroscopy, based on the absorption of electromagnetic radiation at wavelengths in the range 780–2500 nm, provides an alternative, non-destructive and rapid technology applied increasingly for determination of food constituents in recent years. This technique has been used to quantitatively for characterize of various constituents in foods. NIR has various advantages compared with traditional methods such as chemical-free, low cost, determination of numerous constituents as simultaneous and very fast (15-90 s), availability of samples for further analysis after the measurement with NIR, requiring a relatively less amount of sample. In addition, it can be performed on-line in food industry. However, NIR has some disadvantages such as dependency on standard or reference analysis, reliable and stable calibration model, since the calibration model is usually built according to reference methods. In this study, historical developing, theory, calibration model, advantages/ disadvantages and available applications of near infrared spectroscopy for foods have been reviewed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleGıdaların kalite özelliklerinin belirlenmesinde yakın kızılötesi (NIR) spektroskopisien_US
dc.title.alternativeThe using of near infrared spectroscopy (NIR) in determination of foods qualityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.contributor.departmentBayburt Üniversitesien_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage49en_US
dc.identifier.endpage54en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster