Yazar "Aksakal, Vecihi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Investigation of endocrine response of thyroid and intestinal and adipose tissues due to the addition of Moringa oleifera essential oil in diet for quails exposed to heat stress(Revista Brasileira Zootecnia Brazilian Journal Animal Sci, 2023) Bayraktar, Bulent; Tekce, Emre; Bayraktar, Sevil; Boyuk, Gulbahar; Takma, Cigdem; Aksakal, Vecihi; Genc, Murat-In this study, we aimed to determine the effect of Moringa oleifera essential oil (MOEO) supplementation to rations of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) grown under heat stress (HS) on some adipokine (visfatin, adiponectin, and chemerin), intestinal (citrulline), 3,5,3 '-triiodothyronine (T3), thyroxine (T4), and thyroid-stimulation hormone (TSH) levels in the serum. For this purpose, 320 day-old male quail chicks were used. The study was conducted over 42 days, including a 7-d adaptation period and a 35-d experimental period. Eight trial groups were established, each including 10 quail: CT (control temperature, 25 celcius), MOEO 200, MOEO 400, MOEO 600, HSC (HS control), SMOEO 200, SMOEO 400, and SMOEO 600. Based on the results, a dose-dependent decrease was observed on days 21 and 42 in serum adiponectin and T3 in the stress and stress-free groups compared with the control group due to MOEO supplementation. The lowest decrease was observed in the MOEO 600 mg/kg dose group. In addition, an increase in stressed groups was observed when examining serum citrulline levels, while chemerin levels did not have a statistically significant effect. While the decrease in serum visfatin, T4, and TSH levels on the 21st day did not have a statistically significant effect, a significant effect was determined on the 42nd day. The addition of MOEO at 600 mg/kg to the ration may be beneficial in preventing intestinal damage and inflammation that may occur due to HS.Öğe Organik Olarak Üretilen Yumurtaların Bazı Besinsel ve Duyusal Özelliklerinin İyileştirilme Olanakları(2017) Karaalp, Musa; Kaya, Hacer; Aksakal, VecihiOrganik olarak üretilen tavuk yumurtasının daha fazla besleyicilik ve duyusal özelliklere sahip olmasının yanı sıra sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemesi, tüketicinin öncelikli beklentilerindendir. Araştırmalar, beklenenin aksine; kafes yumurtaları ile organik yumurtaların kuru madde, lipit ve yağ asitleri arasında önemli bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Organik yumurtanın kafes yumurtasına göre yaklaşık iki kat fiyata satılmasının sadece psikolojik ve etik motivasyon taşıdığı bildirilmektedir. Avrupa Birliği Konseyi organik yumurta üretiminde tavukların bazal rasyonun yanı sıra yeşil kaba yem materyallerine erişimini de gerekli görmektedir. Ancak bu erişimin sağlanması durumunda, organik olarak üretilen yumurta tüketici beklentilerine karşılık verebilir. Araştırmalar ülkemiz Organik Tarım Kanuna göre tavuk başına ayrılan 4 m2 'lik gezinti alanının bu talepleri karşılamada yeterli olmadığını göstermektedir. Bu durum tavuklara ayrılan gezinti alanının çeşitli yem bitkileri ile rotasyona uygun olarak ekili olmasını sağlayacak şekilde artırılmasını veya gezinti alanına dışarıdan ilave yeşil kaba yem materyallerinin getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Böylece fonksiyonel gıda özelliği olan bir ürün elde etmenin yanı sıra gagalama ve kanibalizmin azalarak hayvan refahının arttığı bir üretim tarzına ulaşılmış olacaktır. Bu derlemede organik yumurta üretiminde başta karotenoidler olmak üzere yağ asitleri gibi kimyasal içeriklerin artırılması ile renk, koku ve tat gibi duyusal özelliklerin iyileştirilme olanaklarına yönelik uygulamalara yer verilmiştir.Öğe Response of Probiotics and Yeast Added in Different Doses to Rations of Anatolian Merino Lambs on Fattening Performance, Meat Quality, Duodenum and Rumen Histology(Kafkas Univ, Veteriner Fakultesi Dergisi, 2021) Tekce, Emre; Bayraktar, Bulent; Aksakal, Vecihi; Dertli, Enes; Kamiloglu, Aybike; Karaalp, Musa; Timurkaan, SemaThis study investigated the effects of dietary probiotics (Lactobacillus reuteri E81 [LRE], Lactobacillus rhamnosus GG [LRG]), yeast (Saccharomyces cerevisiae S81 [SCSI), and their combined supplementation on fattening performance (BW, DWG, Fl, and FCR), meat quality, and rumen and duodenum histology in lambs. The study material comprised ninety 2.5-month-old Anatolian Merino lambs, and the trial was conducted for 70 days. Nine trial groups, each composed of 10 animals, were established. This study demonstrated that, when compared to the control group, the best fattening performance was achieved in the lambs that received 600 ppm of dietary LRE. Neither visceral organ weights nor rumen and duodenum histology was affected in the groups that received the tested feed supplements. Of the meat colour parameters investigated, the L* value was observed to have increased in the groups that were given feed supplements, excluding Groups LRE-600 and SCS-300. It was determined that the probiotic supplements had no effect on the a* and b* colour parameters, but affected the meat pH value. In conclusion, the assessment of the effects of different doses of dietary probiotics, yeast, and probiotic-yeast combinations on performance parameters, visceral organ weights, and meat quality in Anatolian Merino lambs showed that the best results were achieved in the group that received 600 ppm of LRE alone.Öğe Siyah Alaca İneklerde Güç ve Ölü Doğumun Takip Eden Laktasyon Performansına Etkisi(2016) Bayram, Bahri; Topal, Mehmet; Aksakal, VecihiBu çalışmada, Siyah Alaca ineklerde güç ve ölü doğumun takip eden laktasyon performansına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde faaliyet gösteren özel bir sığırı işletmesinde 2005-2006 yılları arasında doğum yapan 326 Siyah Alaca ineğin 591 doğum ve süt verim kayıtları kullanılmıştır. Çalışmada, ölü doğum ve güç doğumla birlikte, buzağılama yılı ve mevsimi, doğum sırası ve doğum tipi gibi değişkenlerin 305 günlük süt verimi ve sağılan gün sayısına etkisi de araştırılmıştır. Siyah Alaca sığırlarda güç doğum ve ölü doğum ortalaması sırasıyla, %8.7 ve %9.1 olmuştur. Güç doğum yapan ineklerin 305 günlük süt verimi (608.6 kg) ve sağılan gün sayısı (23.1 gün) normal doğum yapanlara göre önemli oranda daha düşüktür (P0.01). Ölü doğum gerçekleştiren ineklerin, sağ doğum gerçekleştirenlere göre 305 günlük süt verimi ve sağılan gün sayısı sırasıyla 925.7 kg ve 26.5 gün daha azdır (P0.01). Sonuç olarak, süt ve buzağı kayıpları başta olmak üzere önemli ekonomik kayıplara neden olan güç ve ölü doğum, aynı zamanda hayvan refahı bakımından bazı sorunlar teşkil etmektedir. İyi bir sürü yönetimi ile bu etkiler azaltılabilir.Öğe Sustainability Organic Agriculture and Livestock Production with Respect to European Union in Eastern Anatolia and East Black Sea Regions(2016) Aksakal, Vecihi; Haşimoğlu, Sümer; Bayram, Bahri; Dellal, Gürsel; Erdoğan, Yaşar; Altun, Hilal Ürüşan; Cengiz, Mahir MuratThe majority of farm households in Turkey and especially the Eastern Anatoliaare still based on low-input semi subsistence agriculture and livestock production. Despite a slow decline in recent years, agriculture and livestock production remains a major employer in Turkey and it is a significant contributor to the country's gross domestic product, GDP. Whist Turkey is one of the EU candidate countries, is self sufficient in food production and Turkish agriculture is poorly structured inefficient, with farming in the Eastern Anatolia being mainly subsistence farming. Yet, these traditional rural structures combined with poor access to low level of education and low level of off-farm unemployment problem makes the situation more complicated and unsustainable. The best way to promote sustainability, better and higher production of Eastern Anatolian and rural Turkey is to invest in the local people, villages through improved, continuing and effective agricultural and livestock programs in particular.Investment in human capital especially in the rural areas leads to more employment opportunities through entrepreneurship and innovation in organic agriculture and livestock production. A holistic approach to developing and improving supply chains could unlock the potential for sophisticated, state-of-the-art organic agriculture and livestockproducers and businesses in the region to become EU and global players. Eastern Anatolian livestock producers and the farmers have the ambitions to take part in future progress because the region is naturally organic not by design but default.It is for sure that present potential of the region has not been fully determined and utilized. EU has greatly benefited from previous enlargements economically, politically and socially. When European Union (EU) and Turkish Government relations considered and accession of Turkey to EU would be the logical consequence of the previous accessions. The screening on chapter 11 (Agriculture and rural development) is one of the important criteria and Turkey is working on to meet these benchmarks.Öğe Türkiye’de Organik Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Gelişim Stratejileri(2017) Ceyhan, Ayhan; Aksakal, Vecihi; Dellal, Gürsel; Koyuncu, Mehmet; Koşum, Nedim; Taşkın, TurgayDünyada artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi amacıyla tarımsal üretimde konvansiyonel üretim biçimi yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak bitkisel ve hayvansal üretimde verimi artırmak ve hastalıklarla mücadele etmek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler su ve toprağa geçerek insan ve hayvan sağlığını etkilemektedir. Günümüzde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyadaki tüketiciler çevreye zarar vermeyen, insan ve hayvanlar üzerinde olumsuz etki yapmayan tarım ürünleri tüketim yönünde taleplerde bulunmaktadırlar. Koyun ve keçi yetiştiriciliği hem ülkemizde hem de dünyada organik hayvansal et ve süt üretiminde tüketicilerin taleplerini karşılamada önemli rol almaktadır. Dünyada 2012 yılında organik sertifikalı sığır, koyun ve domuz sayısı sırasıyla; 4,6, 5,6 ve 1,0 milyon baştır. Avrupa Birliği (AB)'inde bulunan 28 ülkenin 2015 yılında organik sertifikalı sığır, domuz, koyun, keçi ve tavuk sayısı sırasıyla; 3,7, 0,978, 4,5, 0,718 ve 31,6 milyon baştır. Türkiye'de organik hayvancılıkta en önemli oransal artış keçi yetiştiriciliğinde gerçekleşmiş (%652,1), bunu sırasıyla kanatlı (%187,7) ve koyun (%22,3) yetiştiriciliği izlemiştir. Türkiye'de 2015 yılında üretilen organik süt üretiminin %2,6 koyundan ve %6,3'ü keçilerden, organik kırmızı et üretimini ise %38,2 koyundan ve %1,6 keçiden sağlanmaktadır.