Yazar "Demir, Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Graphene/polyaniline nanocomposite as platinum-free counter electrode material for dye-sensitized solar cell: its fabrication and photovoltaic performance(Springer, 2020) Bayram, Ozkan; Igman, Erdal; Guney, Harun; Demir, Zeynep; Yurtcan, Mustafa Tolga; Cirak, Cagri; Hasar, Ugur CemIn this study, it was aimed to produce graphene/polyaniline nanocomposite thin films as counter electrode materials by PECVD system and to determine the photovoltaic performances of these counter electrodes in dye-sensitized solar cells (DSSCs). Graphene/polyaniline counter electrode (GPCE) material was produced in two different steps. Firstly, a single-layer and multilayer graphene thin films were produced on the fluorine-doped tinoxide (FTO) substrates. Then, polyaniline (PANI) thin films were grown on each graphene thin films using plasma polymerization technique, and eventually the production of the graphene/PANI nanocomposite was completed. The fabricated graphene/PANI nanocomposites were used in place of platinum (Pt)-counter electrode which is widely used in DSSCs and the photovoltaic performance of these counter electrodes was investigated. The DSSCs consisted of titanium dioxide (TiO2) nanotube photoanode, N719 dye, iodolyte liquid electrolyte, and graphene/PANI nanocomposite counter electrode. I-V measurements were carried out in order to calculated photoconversion efficiency (PCE) and it was found that the these efficiency of GPCEs changed between 0.56 and 1.36% according to the number of graphene layers. The photovoltaic performance of DSSC, consisting of TiO2 nanotube photoanode and Pt-counter electrode was 1.1%.Öğe Kara kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) ilave edilen siyah çayın bazı biyoaktif bileşenlerinin belirlenmesi(Bayburt Üniversitesi, 2021) Demir, Zeynep; Çakır, ÖzlemBu çalışma kapsamında Bayburt ilinde doğal olarak bulunan kara kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) meyvesi kurutularak siyah çaya eklenmiştir. Sıcak ve soğuk infüzyon yöntemleri ile sade kara kuşburnu çayı, sade siyah çay ve meyve ilave edilmiş siyah çay örnekleri hazırlanmıştır. Sonra elde edilen çay örneklerinin antioksidan özellikleri ve toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin, askorbik asit, malik asit ile glukoz içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca toplam fenolik madde miktarı, LC-MS/MS cihazıyla fenolik bileşen profili ve bazı fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. İlaveten çay örnekleri duyusal analize tabi tutulmuştur. Sonuçlara göre siyah çay, kara kuşburnu meyve çayı, meyveli çay örnekleri ve soğuk infüzyon metodunun L*, a* ve b* değerleri üzerinde çok önemli (p<0,01); siyah çay, kara kuşburnu meyve çayı, meyveli çay örnekleri ve sıcak infüzyon metodunun ise L* değeri üzerinde önemli (p<0,05), a* ve b* değerleri üzerinde ise çok önemli (p<0,01) etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Buna ilaveten siyah çay, kara kuşburnu meyve çayı, meyveli çay örnekleri ve infüzyon şeklinin C vitamini, malik asit ve glukoz, toplam fenolik madde, CUPRAC ve FRAP değerleri, toplam monomerik antosiyanin ve toplam flavonoid miktarları üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğu, fenolik asit bileşenleri konsantrasyonu üzerinde ise klorojenik asit hariç çok önemli etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (p<0,01). Sonuç olarak siyah çaya kara kuşburnu ilave edilmesi ile elde edilen yeni çay örneklerinin antioksidan kapasite, toplam fenolik madde, toplam antosiyanin, toplam flavonoid ve fenolik bileşen profili açısından zenginleşerek faydalı alternatif bir içecek olduğu düşünülmektedir.