Yazar "Ergen, Berivan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of Wild R. pimpinellifolia L. According to MineralContent and Bioactive Compounds(2021) Çakır, Özlem; Ergen, BerivanIn this study the characteristics of the fruits of R. pimpinellifolia as a naturally grown and wild species in Bayburt was investigated. Theantioxidant property of this fruit was determined by using four different methods; DPPH, ABTS, CUPRAC and ?-carotene bleachingmethod in both water and methanolic extracts. Total phenolic content and phenolic profiles were determined by FCR (Folin-Ciocalteureagent) method and HPLC, with respect. Additionally mineral contents and some physicochemical properties were analyzed. Theantioxidant activities obtained from aqueous extract as 0.56 mmol TR/g-sample for CUPRAC, 97.02% for ?-carotene bleaching method,88.65% for ABTS and 86.69% for DPPH. For the methanol extraction antioxidant activities recorded as 0.99 mmol TR/g-sample forCUPRAC, 95.21% for ?-carotene bleaching method, 93.43% for ABTS and 85.21% for DPPH. Total phenolic compound level wasdetermined as 929.27 mg GAE/100 g in aqueous extract and that was found to be higher than methanolic extract. The most dominantphenolic compounds in the R. pimpinellifolia were detected as chlorogenic acid, vanillic acid and gallic acid. The dominant mineralsfound in this wild fruit were K (12.1688 mg/ml), P (1.3429 mg/ml) and Mg (1.1926 mg/ml) whereas Cr (0.00001 mg/ml) was minimum.Consequently, black rosehip (R. pimpinellifolia) fruit can be suggested to be very good natural nutrient source due to its high content ofphenolic compounds and minerals and important antioxidant activity and phenolice.Öğe Rosa pimpinellifolia L. (Koyungözü) meyvesinin bazı fizikokimyasal özellikleri ile antioksidan aktivite ve fenolik profilinin belirlenmesi(Bayburt Üniversitesi, 2019) Ergen, Berivan; Çakır, ÖzlemBu çalışmada, Bayburt ilinde doğal ve yabani olarak yetişen R. pimpinellifolia L. meyvesi incelenmiştir. Bu meyve siyah kuşburnu olarak bilinmekte olup yerel halk tarafından koyungözü olarak adlandırılmaktadır. Bu meyvenin antioksidan özellikleri CUPRAC metodu, Beta-karoten ağartma metodu, ABTS metodu ve DPPH süpürme aktivite yöntemlerine göre belirlenmiştir. Ayrıca FCR yöntemi kullanılarak toplam fenolik madde miktarı belirlenen meyvelerin fenolik madde profilleri de HPLC ile tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra mineral madde içerikleri ve bazı fizikokimyasal özellikleri de analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, meyvenin antioksidan kapasitesi bakımından Beta karoten ve DPPH metotlarında su ekstraktı, metanol ekstraktına göre daha yüksek sonuç vermiştir. Su ekstraktı sonuçları sırasıyla; CUPRAC için 0,56 mmol TR/g-örnek, Beta-karoten için % 97,02, ABTS için % 88,65 ve DPPH için % 86,69 olarak belirlenmiştir. Metanol ekstraktı sonuçları ise CUPRAC için 0,99 mmol TR/g-örnek, Beta-karoten için % 95,21, ABTS için % 93,43 ve DPPH için % 85,21 olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarının ise 929,27 mgGAE/100g değeri ile su ekstraktında daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Meyvedeki en baskın fenolik maddelerin klorojenik asit, vanilik asit ve gallik asit olduğu tespit edilmiştir. Klorojenik asit miktarı su ekstraktında 53,296 ppm, vanilik asit miktarı metanol ekstraktında 60,856 ppm ve gallik asit miktarı ise su ekstraktında 28,674 ppm olarak saptanmıştır. Bu yabani meyvede en fazla bulunan mineral maddeler K (12,1688 ml/l), P (1,3429 ml/l), Mg (1,1926 ml/l) olarak tespit edilmiştir. Ölçülebilenler arasında en düşük miktarda bulunan mineral maddenin ise 0,00001 ml/l değeri ile Cr olduğu belirlenmiştir. Siyah kuşburnu meyvesinin sahip olduğu antioksidan aktivite ve fenolik asit profilleri ile içerdiği toplam fenolik madde ve mineraller bakımından oldukça zengin ve doğal bir besin kaynağı olduğu anlaşılmaktadır. Bu özellikleri ile günümüzde ilgi duyulan yabani ve organik gıdaların arasında daha iyi tanınan ve daha çok tercih edilen bir besin kaynağı olması gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle bu ürününün daha çok tanıtılması ve farklı amaçlarla kullanılarak daha ekonomik bir ürüne dönüştürülmesi gerekmektedir.