Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ilhan E." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Evaluation of polycyclic aromatic hydrocarbons in Circassian cheese by high-performance liquid chromatography with fluorescence detection
    (Academic Press Inc., 2015) Gul O.; Dervisoglu M.; Mortas M.; Aydemir O.; Ilhan E.; Aksehir K.
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) in traditional/industrial smoked and unsmoked Circassian cheeses available in Turkish markets were analysed using solid-phase extraction, followed by high-performance liquid chromatography (HPLC) with fluorescence detection. Mean levels of a total of 9 PAHs in smoked traditional and industrial Circassian cheeses were 19.6 and 6.73?gkg -1 , while levels in unsmoked traditional and industrial cheeses were 0.77 and 0.49?gkg -1 , respectively. The dominant individual PAHs found were naphthalene and acenaphthene. Benzo[a]pyrene, a marker compound representing carcinogenic PAHs, was found in 90% and 30% of traditional smoked and unsmoked Circassian cheeses, 52% and 24% of industrial smoked and unsmoked cheeses, respectively. Correlation statistical analysis showed that benzo[a]pyrene was a good marker for total 9 PAHs in Circassian cheese samples (r B[a]P/sum of 9 PAHs =0.816, p<0.01) as well as the best marker for 5 carcinogenic PAHs (r B[a]P/carcinogenic PAHs =0.904, p<0.01). Risk assessment conducted using daily intakes of sum of 9 PAH levels found in both traditional and industrial smoked Circassian cheese samples showed high risk compared with unsmoked cheeses. © 2014 Elsevier Inc.

| Bayburt Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bayburt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Bayburt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim