Yazar "Serencam, Hüseyin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Artvin İlinde Geleneksel Olarak Üretilen Farklı Marmelat Çeşitlerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Antioksidan Aktiviteleri ve Fenolik Profilleri(2018) Şengül, Memnune; Topdaş, Elif Feyza; Doğan, Hanife; Serencam, HüseyinBu çalışmada, Artvin İli’nde yetişen kuşburnu (Rosa canina L.), kızılcık (Cornus mas L.), çakal eriği (Prunus spinosa) ve Ahlat armudu (Pyrus elaeagrifolia) meyvelerinden geleneksel olarak üretilen marmelatların toplam ve suda çözünür kuru madde, titrasyon asitliği, glikoz, früktoz, sakaroz, toplam şeker ve hidroksimetilfurfural (5-HMF) miktarları, pH, renk ve su aktivitesi değerleri ile antioksidan aktivite ve fenolik bileşen kompozisyonları belirlenmiştir. Araştırmada, tüm marmelat örneklerinin toplam ve suda çözünür kurumadde içeriklerinin %55, su aktivitesi değerlerinin 0.79, toplam şeker içeriklerinin 47 g/100g’ın üzerinde olduğu; HMF içeriklerinin ise 10.95 ile 1094.11 mg/kg arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Örnekler farklı oranlarda gallik asit, kateşin, epikateşin, vanillin, klorojenik asit, kafeik asit, kumarik asit, p-kumarik asit, hesperidin, rutin, elajik asit ve kuersetin içermektedir. Marmelat örneklerinin fenolik madde içeriklerinin 64.67-205.75 µg GAE/g arasında değiştiği; kızılcık marmelatının en yüksek DPPH radikal giderme aktivitesi (%3.720.09) gösterdiği tespit edilmiştir. Çeşitli fenolik maddeleri yüksek miktarlarda içermeleri ve antioksidan aktivitelerinin yüksek olması nedeniyle kuşburnu, çakal eriği, kızılcık ve Ahlat armudu marmelatlarının insan sağlığı açısından önemli oldukları ve çeşitli fonksiyonel ürünlerin geliştirilmesinde kullanılabilecekleri düşünülmektedir. Ayrıca, çakal eriği ve Ahlat armudu marmelatlarında belirlenen yüksek HMF miktarının ürünlerin geleneksel üretimi sırasında yüksek sıcaklıkta uzun süre kaynatma işlemine maruz kalmaları nedeniyle oluştuğu düşünülmekte olup, halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesinin faydalı olacağı anlaşılmaktadır.Öğe Production of enantiomerically enriched chiral carbinols using Weissella paramesenteroides as a novel whole cell biocatalyst(Biocatalysis and Biotransformation, 2019) Tozlu, Caner; Şahin, Engin; Serencam, Hüseyin; Dertli, EnesIn this study, four bacterial strains were tested for their ability to reduce acetophenones to its corresponding alcohol. Among these strains Weissella paramesenteroides N7 was found to be the most successful biocatalyst to reduce the ketones to the corresponding alcohols. The reaction conditions were systematically optimized for W. paramesenteroides N7 that resulted in high enantioselectivity and conversion rates for the bioreduction. The scale-up asymmetric reduction of 1-(4-methoxyphenyl) propan-1-one (1r) by W. paramesenteroides N7 gave (R)-1-(4-methoxyphenyl) propan-1-ol (2r) with 94% yield and >99% enantiomeric excess. This is the first report showing the synthesis of (R)-1-(4-methoxyphenyl) propan-1-ol (2r) in enantiopure form using a biocatalyst on a gram scale. The whole cell catalyzed the reductions of ketone substrates on the preparative scale, demonstrating that W. paramesenteroides N7 would be a valuable biocatalyst for the preparation of chiral aromatic alcohols of pharmaceutical interest as a promising and alternative green approach. Weissella paramesenteroides as a food originated yeast species is capable of bioreduction of prochiral ketones to secondary chiral alcohols in one enantiomeric form.Öğe Production of enantiomerically pure (S)-phenyl(pyridin-2-yl)methanol with Lactobacillus paracasei BD101(Biocatalysis and Biotransformation, 2019) Şahin, Engin; Serencam, Hüseyin; Dertli, EnesAsymmetric reduction studies of heteroaryl ketones, including phenyl(pyridin-2-yl)methanone in enantioselective form with biocatalysts are very few, and chiral heteroaryl alcohols have been synthesized generally in the small scale. In this study, seven bacterial strains have been used to produce the (S)-phenyl(pyridin-2-yl)methanol in high enantiomeric excess and yield. Among the tested strains, Lactobacillus paracasei BD101, was found to be the best biocatalyst for the reducing phenyl(pyridin-2-yl)methanone to the (S)-phenyl(pyridin-2-yl)methanol at gram scale. The asymmetric bioreduction conditions were systematically optimized using L. paracasei BD101, which demonstrated excellent enantioselectivity and high level of conversion for the bioreduction reaction. (S)-phenyl(pyridin-2-yl)methanol, which is an analgesic, was produced enantiomerically pure form in the first time on gram scale using a biocatalyst. In total, 5.857 g of (S)-phenyl(pyridin-2-yl)methanol in enantiomerically pure form (>99% enantiomeric excess) was obtained in 52 h with 93% yield using whole cells of L. paracasei BD101. Enantiomerically pure (S)-phenyl (pyridin-2-yl)methanol, which is an analgesic, was first produced in the gram scale using a biocatalyst with excellent ee (>99%) and yield (93%).Öğe Sürekli Kalite İyileştirme için Faktöriyel Tasarım Tabanlı Süreç Optimizasyonu(2020) Özdemir, Akın; Uçurum, Metin; Serencam, HüseyinDeneyin tasarımı, yeni bir süreç geliştirmek veya mevcut bir süreci geliştirmek için kilit bir rol oynar. Literatürde sürekli kalite iyileştirme için faktöriyel deneysel tasarımları kullanılmıştır. Bu makalede, tasarım faktörlerinin optimizasyonu için bir deney verisi analizi yapmak amacıyla faktöriyel deney tasarımına sahip yeni bir yöntem sunulmaktadır. Önerilen yöntem beş ana adıma sahiptir. İlk adım deney öncesi planlama ile ilgilidir. İkinci adım faktöriyel tasarıma sahip deneysel aşamadır. Üçüncü adım bir deneye ait verileri analiz eder. Daha sonra, tasarım faktörlerinin en uygun değerlerini elde etmek için faktöriyel tasarıma dayalı optimizasyon modeli ilk defa geliştirilmiştir. Son adım deneyden elde edilen sonuçları doğrulamak için sonuçlar ve tavsiyeler adımdır. Son olarak, güncel literatürdeki sayısal bir örnek için farklı hedef değerler kullanılarak karşılaştırma çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca, önerilen faktöriyel tasarıma dayalı süreç optimizasyon modelinin belirtilen hedef değere göre daha fazla varyansı azaltabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe TAGUCHİ DENEY TASARIMI KULLANILARAK UÇUCU KÜL İLE Ni (II) GİDERİMİNDE BAZI ADSORPSİYON PARAMETRELERİNİN ETKİNLİĞİNİN İRDELENMESİ(2019) Serencam, Hüseyin; Uçurum, MetinBu çalışmada, önemli bir sanayi artığı olan Uçucu Külün, toksik bir ağır metal iyonu olarak bilinen Nikel(II)’in sulu çözeltiden adsorpsiyonunda rol oynayan önemli parametrelerden pH, ilk metal konsantrasyonu veadsorpsiyon süresi Taguchi deney tasarımı kullanılarak optimize edilmiştir. Adsorpsiyon deneyleri, L9 ortogonaldizaynına göre 9 adet deney yapılarak gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçlarının değerlendirilmesinde varyansanalizi ve sinyal/gürültü oranı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre en iyi uzaklaşma verimi (%); pH 6’da,180 ppm giriş konsantrasyonunda ve 30 dakika adsorpsiyon süresinde elde edilmiştir. Bu çalışma ile birlikte,Taguchi deney tasarımının adsorpsiyon çalışmaları için oldukça uygun bir deney tasarım metodu olduğu veuçucu külün sulu çözeltilerden ağır metal (nikel) gideriminde adsorplama kabiliyetinin iyi olduğu sonuçlarınaulaşılmıştır.Öğe Whole cell application of Lactobacillus paracasei BD101 to produce enantiomerically pure (S)?cyclohexyl(phenyl)methanol(Chirality, 2019) Şahin, Engin; Serencam, Hüseyin; Dertli, EnesIn this study, a total of 10 bacterial strains were screened for their ability to reduce cyclohexyl(phenyl)methanone 1 to its corresponding alcohol. Among these strains, Lactobacillus paracasei BD101 was found to be the most successful biocatalyst to reduce the ketones to the corresponding alcohols. The reaction conditions were systematically optimized for the reducing agent L paracasei BD101, which showed high enantioselectivity and conversion for the bioreduction. The preparative scale asymmetric reduction of cyclohexyl(phenyl)methanone (1) by L paracasei BD101 gave (S)‐cyclohexyl(phenyl)methanol (2) with 92% yield and >99% enantiomeric excess. The preparative scale study was carried out, and a total of 5.602 g of (S)‐cyclohexyl(phenyl)methanol in high enantiomerically pure form (>99% enantiomeric excess) was produced. L paracasei BD101 has been shown to be an important biocatalyst in asymmetric reduction of bulky substrates. This study demonstrates the first example of the effective synthesis of (S)‐cyclohexyl(phenyl)methanol by the L paracasei BD101 as a biocatalyst in preparative scale.Öğe YEŞİL BAYBURT TAŞININ ADSORBAN OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN İSTATİSTİKSEL DENEY TASARIMI İLE İNCELENMESİ(2019) Serencam, Hüseyin; Uçurum, MetinBayburt çevresinde “Bayburt Taşı” olarak tanımlanan tüf türü, bölgede endüstriyel hammadde olarak sıklıklakullanılmaktadır. Bu taşlar; beyaz, yeşil ve sarı olmak üzere üç farklı çeşitten oluşmaktadır. Bilindiği gibi sonyıllarda düşük maliyetli ve temin edilmesi kolay doğal hammaddelerin atık sulardan çeşitli kirleticileriuzaklaştırmada adsorban olarak kullanılması oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Bu kapsamda, yeşilBayburt taşının absorban özelliği çok ince bir boyuta (d50=13,20 µm) öğütüldükten sonra istatistiksel deneytasarımı yöntemlerinden Taguchi deney tasarımı kullanılarak araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda model ağırmetal olarak kobalt (Co) elementi seçilmiştir. Yeşil Bayburt taşının optimum adsorpsiyon parametre değerleri;pH için 7,0, başlangıç metal konsantrasyonu için 250 mg/L ve adsorban miktarı için ise 0,250 g olarakbelirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda çalışılan adsorbanın Co(II) için adsorpsiyon kapasitesiqe=60,16 (mg/g) olarak hesaplanmış olup bu değerin literatürdeki pek çok çalışma ile karşılaştırılabilir nitelikteolduğu tespit edilmiştir.