Yazar "Bekar, Fevzi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of different carbon sources on exopolysaccharide production of Lactiplantibacillus pentosus KS27 and optimization of production conditions using Box-Behnken designing(Springer Heidelberg, 2023) Bekar, Fevzi; Kamiloglu, AybikeThis study aimed to determine the exopolysaccharide (EPS) production of Lactiplantibacillus pentosus KS27 depending on temperature, incubation time, and medium composition and to determine the optimum conditions. Characterization was carried out for the exopolysaccharide produced under optimum conditions. In the study, three different conditions (25 degrees C, 35 degrees C, 45 degrees C) were used for temperature, glycerol, and sucrose as media, and three different periods (24 h, 36 h, and 48 h) were used. It was determined that the solubility of EPS produced under optimal conditions had the highest water content (98 +/- 0.01%), while the water binding capacity was also found to be as high as 1970 +/- 0.01% and complied with common EPS characteristics. Differential scanning calorimeter analysis showed a gradual deterioration up to 191.88 degrees C and a slow decline up to 400 degrees C. FTIR analysis deciphered peak values between 3289 and 517 cm(-1), and functional groups were detected. When the nuclear magnetic resonance (NMR) spectrum was examined, a heterogeneous structure appropriate to the structure of EPS was found by defining the peak entities in three separate regions.Öğe Lactobacıllus pentosus KS27'nin ekzopolisakkarit üretimi ve üretim koşullarının optimizasyonu(Bayburt Üniversitesi, 2022) Bekar, Fevzi; Kamiloğlu, AybikeBu çalışma ile Lactobacillus pentosus KS27'nin, ortam sıcaklığı, inkübasyon süresi ve besiyeri bileşimine bağlı olarak ekzopolisakkarit (EPS) üretimi ve bu şartların optimum koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Optimum şartlara bağlı olarak üretilen ekzopolisakkaritin karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada ortam sıcaklığı için 3 ayrı koşul (25oC-35oC-45oC) belirlenmiş, besiyeri olarak gliserol ve sükroz kullanılmış, gelişim süresi olarak ise yine 3 farklı süre (24-36-48 saat) belirlenmiştir. Belirlenen değişkenlere göre Box-Behnken deney matriksi ile 27 farklı EPS üretim denemesi belirlenmiştir. Bu denemelerde en yüksek verim 25oC'de 36 saatlik inkübasyon sonucunda alınmıştır. Karbon kaynağı olarak %7,5 sükroz konsantrasyonu ve %7,5 gliserol konsatrasyonu kullanılmış ve 1913,75 mg/L EPS elde edilmiştir. Denemelerde en düşük verim ise 25oC, 36 saat inkübasyon süresine sahip olan ve %7,5 sükroz konsantrasyonu %0 gliserol konsantrasyonu bulunan deneme olmuştur. Bu denemede elde edilen EPS miktarı 213,75 mg/L olmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda optimum nokta belirlenmeye çalışılmış ve istenirlilik derecesi 1 olan 100 koşuldan en yüksek verim elde etme amacıyla sükroz konsantrasyonunun %5,31, gliserol konsantrasyonunun %10,92 sıcaklığın 26oC ve inkübasyon süresinin 46,14 saat olduğu koşul ile üretim yapıldığında 2158 mg/L EPS üretimi gerçekleşeceği verisine ulaşılmıştır. Belirtilen koşullarda üretim gerçekleştirildiğinde 2178 mg/L EPS üretimi sağlanmıştır. Optimum koşullarda üretilen EPS'nin çözünürlüğünün en yüksek su ile (%98 ± 0,01) sağlandığı belirlenirken, su bağlama kapasitesi de %1970 ± 0,01 gibi yüksek bir değer bulunmuş ve ortak EPS özelliklerine uyum göstermiştir. Diferansiyel Tarama Kalorimetre analizinde 250oC civarına kadar kademeli bozulma ve 400oC'ye kadar yavaş bir bozulma görülmüştür. FTIR analizi ile 3289 ve 517 cm-1 arasında pik değerleri alınmış ve fonksiyonel gruplar belirlenmiştir. NMR spektrumu incelendiğinde, pik varlıkları üç ayrı bölge ile tanımlanarak EPS'lerin yapısına uygun heterojen yapı çözümlenmiştir.Öğe Optimization of ultrasonic-assisted osmotic dehydration as a pretreatment for microwave drying of beetroot (Beta vulgaris)(Sage Publications Ltd, 2023) Memis, Habibe; Bekar, Fevzi; Guler, Cagri; Kamiloglu, Aybike; Kutlu, NaciyeThe aim of this study was to optimize drying conditions during ultrasonic-assisted osmotic dehydration and subsequent microwave drying of red beetroot using the Box-Behnken design. For this purpose, ultrasonic-assisted osmotic dehydration was performed at different ultrasonic powers (50, 75, and 100 W), sonication times (20, 40, and 60 min), and salt concentrations (0%, 15%, and 30%). The subsequent drying procedures were conducted with 231, 518, and 805 W microwave power. The best condition was selected as 5.15% salt concentration, 20 min sonication time, 50 W ultrasonic power, and 716.45 W microwave power. The responses obtained under optimum conditions were determined as 68.06%, 9.54 mg GAE/g dm, 28.23, 42.66, and 3.08 for DPPH center dot % inhibition, total phenolic content, L*, a*, and b* values, respectively. While favorable impacts on color were detected for the applied pretreatments, the DPPH center dot scavenging activities of the dried beetroot were determined to be more significant after ultrasonic-assisted osmotic dehydration. Furthermore, the drying kinetics of beetroot were evaluated according to the Midilli et al. model. When the fit to the model was investigated, it was compatible at R-2 > 0.90 level. As a result, the ultrasonic-assisted osmotic dehydration pretreatment performed before the microwave drying method preserved the quality characteristics of beetroot samples and was successfully applied.