Yazar "Cengiz, Mahir Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Doğu Anadolu Koşullarında Farklı Balarısı (Apis mellifera L.) Genotiplerinin Davranış Özelliklerinin Belirlenmesi(2018) Cengiz, Mahir Murat; Erdoğan, YaşarBu çalışmada, Doğu Anadolu koşullarında Buckfast, Karniyol, Kafkas ve Erzurum genotiplerinin hırçınlık, yağmacılık ve oğul eğilimi belirlenmiştir. Araştırmada 2015 yılı üretim döneminde 10’ar adet Kafkas, Karniyol, Buckfast ve Erzurum genotipine mensup toplam 40 adet koloni kullanılmıştır. Kafkas genotipi 6,22±0,65 adet/koloni ortalama iğne sayısı ile en sakin genotipi oluştururken, Erzurum genotipi 12,12±1,08 adet/koloni ortalama iğne sayısı ile en hırçın genotipi oluşturmuştur. Genotiplerin ortalama iğne sayılarına uygulanan varyans analizi sonucunda hırçınlık eğilimi yönünden genotipler arasındaki farklılık çok önemli bulunmuştur. Yağmacılık eğilimi bakımından Buckfast genotipi 1,57±0,17 adet değerle ilk sırada yer alırken, Karniyol 0,62±0,16 adet değerle yağmacılık eğiliminin en düşük olduğu genotip olmuştur. Oğul eğilimi bakımından genotipler arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Öğe Doğu Anadolu-Türkiye Koşullarında Farklı Bal Arısı (Apis mellifera L.)Genotiplerinin Kışlama Yeteneği ve Koloni Performanslarının Karşılaştırılması(2017) Cengiz, Mahir Murat; Erdoğan, YaşarBu çalışmada, Doğu Anadolu koşullarında Buckfast, Karniyol, Kafkas ve Erzurum genotiplerinin kışlama yeteneği ve bazı fizyolojik özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada Langstroth tipi ahşap kovanlardaki güçleri eşitlenmiş kolonilerden 2014 yılı kışlatma döneminde Buckfast, Karniol, Kafkas ve Erzurum bal arısı genotiplerinin her birinden 12'şer olmak üzere toplam 48 adet koloni kışlatmaya alınmıştır. 2015 yılı üretim döneminde ise 11'er adet Buckfast, Karniol, Erzurum ve 10 adet de Kafkas genotipine mensup toplam 43 adet koloni kullanılmıştır. Üretim sezonunda genotip grupların ortalama arılı çerçeve sayıları sırasıyla 11.720.63, 12.170.62, 9.520.51 ve 10.720.55 adet/koloni; ortalama kuluçka alanları 2713.7237.9, 2797.6238.3, 2036.5166.4, 2364.3197.2 cm2/koloni olarak bulunmuştur (19.04.2015-4.10.2015). Arılı çerçeve sayısı ve kuluçka alanı bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli (P0.01) bulunmuştur. Grupların ortalama bal verimleri; 28.082.37, 29.942.17, 19.282.13 ve 23.362.15 kg/koloni olarak belirlenmiştir. Bal verimleri bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli (P0.05) bulunmuştur.Öğe THE EFFECTS OF MEDICAL AND AROMATIC PLANT EXTRACTS ONSOME PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF HONEYBEE (APISMELLIFERA L.) COLONIES(2020) Erdoğan, Yaşar; Cengiz, Mahir MuratIn this study, the effects of extracts obtained from medicinal and aromatic plants added to syrups used to feeding honeybee (Apis mellifera L.) colonies on some physiological characteristics of colonies were investigated. The experiment was carried out on 6 groups of 5 colonies. These groups are syrup (S), syrup + Urtica dioica (SU), Syrup + Melissa officinalis (SM), Syrup + Hypericum perforatum (SH), Syrup + Achillea millefolium (SA) and syrup + Thymus serpyllum (ST). As a result of the research, the sealed brood area data were determined as 3013.24±1939.26, 3107.00±2060.42, 3270.81±2194.80, 3091.20±1962.69, 3273.90±2095.49 and 3613.06±2348.27 cm2 in S, SU, SM, SH, SA, ST groups, respectively. When we compare the honey yields of the experimental groups, according to group S, SU increased by 18.48%, SM 43.10%, SH 16.04%, SA 27.35% and ST 53.86%. Therefore, syrup + medicinal and aromatic plant extract mixture given to honey bee colonies may have a positive effect on colony development and honey yield.Öğe Sustainability Organic Agriculture and Livestock Production with Respect to European Union in Eastern Anatolia and East Black Sea Regions(2016) Aksakal, Vecihi; Haşimoğlu, Sümer; Bayram, Bahri; Dellal, Gürsel; Erdoğan, Yaşar; Altun, Hilal Ürüşan; Cengiz, Mahir MuratThe majority of farm households in Turkey and especially the Eastern Anatoliaare still based on low-input semi subsistence agriculture and livestock production. Despite a slow decline in recent years, agriculture and livestock production remains a major employer in Turkey and it is a significant contributor to the country's gross domestic product, GDP. Whist Turkey is one of the EU candidate countries, is self sufficient in food production and Turkish agriculture is poorly structured inefficient, with farming in the Eastern Anatolia being mainly subsistence farming. Yet, these traditional rural structures combined with poor access to low level of education and low level of off-farm unemployment problem makes the situation more complicated and unsustainable. The best way to promote sustainability, better and higher production of Eastern Anatolian and rural Turkey is to invest in the local people, villages through improved, continuing and effective agricultural and livestock programs in particular.Investment in human capital especially in the rural areas leads to more employment opportunities through entrepreneurship and innovation in organic agriculture and livestock production. A holistic approach to developing and improving supply chains could unlock the potential for sophisticated, state-of-the-art organic agriculture and livestockproducers and businesses in the region to become EU and global players. Eastern Anatolian livestock producers and the farmers have the ambitions to take part in future progress because the region is naturally organic not by design but default.It is for sure that present potential of the region has not been fully determined and utilized. EU has greatly benefited from previous enlargements economically, politically and socially. When European Union (EU) and Turkish Government relations considered and accession of Turkey to EU would be the logical consequence of the previous accessions. The screening on chapter 11 (Agriculture and rural development) is one of the important criteria and Turkey is working on to meet these benchmarks.