Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaban, Güzin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Potential bacteriocinogenic lactic acid bacteria from pastırma
    (2021) Güllüce, Medine; Kaya, Mükerrem; Kaban, Güzin; Karadayı, Mehmet; Alaylar, Burak; Kamıloğlu, Aybike; Işık, Ceyda
    Recent researches conducted have focused on the possibility of using bacteriocin produced by lactic acid bacteria both(LAB) as protective cultures and as natural antimicrobial agents in dry cured meat products such as pastırma. In thepresent study, 50 lactic acid bacteria strains, previously isolated from various traditional pastırma samples, were testedfor their antimicrobial potentials. Determination of antagonistic activities against food-borne pathogenic strains (Listeriamonocytogenes, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus) were done by using agar-spot and well diffusion assays.Then, active isolates were identified by using 16S rRNA gene sequence analysis. According to the results, 11 of testedLAB were determined with significant bacteriocinogenic potential and these were assigned to as 1 Lactobacillusplantarum, 9 L. plantarum subsp. plantarum and 1 Pediococcus pentosaceus. In conclusion, it was reached that theisolated/identified bacteriocin-producing lactic acid bacteria strains from pastırma samples have a significant potential toprepare pure or crude bacteriocin preparations.

| Bayburt Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Bayburt Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Bayburt, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim