Yazar "Macit, Muhlis" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (Ortoborik Asit) İlavesinin Bazı Yumurta Sarısı Parametreleri Üzerine Etkisi#Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (Ortoborik Asit) İlavesinin Bazı Yumurta Sarısı Parametreleri Üzerine Etkisi(2018) Kaya, Hacer; Macit, MuhlisYumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde Bor (orthoborik asit) ilavesinin bazıönemli yumurta sarısı parametreleri üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yürütülençalışmada, 62 haftalık 288 adet Lohman yumurtacı ticari hibrit 12 hafta boyunca 0, 50, 75ve 150 mg/kg seviyelerde B içeren dört farklı rasyonla yemlenmişlerdir. Araştırma 18tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her bir tekerrürde 4 adet tavuk bulundurulmuştur.Araştırma boyunca 16 saat aydınlatma programı uygulanmış, yem ve su ad-libitum olarakverilmiştir. Yumurta sarısı lipid bileşenlerinden polarlipid, hidrokarbon+kolesterol esterive serbest yağ asidi oranları muameleden etkilenmemiştir. Toplam lipid içerisindekitriaçilgliserol oranı azalırken; total kolesterol, diaçilgliserol oranları ve yumurta sarısılipid peroksidasyon düzeyleri artmıştır. Rasyona Bor (B) ilavesi yumurta sarısı proteinprofilinde, farklı moleküler ağırlıktaki proteinleri farklı seviyelerde etkilemiştir. Sonuçolarak, yumurtlamanın son döneminde bulunan tavukların rasyonlarına değişikmiktarlarda B ilavesi yumurta sarısı lipid bileşimi ve protein miktarı ile lipidperoksidasyonunu önemli derecede etkilemiştir. Sonuç olarak, yumurtacı tavukrasyonlarına farklı seviyelerde B ilavesinin bazı yumurta sarısı parametreleri üzerineetkisini açıklığa kavuşturmak için gelecekte konu ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasıgerektiği kanaatine varılmıştır.Öğe Yumurtlamanın Son Dönemindeki Yumurtacı Tavukların Rasyonlarına Bor (Ortoborik Asit) İlavesinin Yumurta Kabuk Kalitesi ve Tibia Biyomekaniği Parametreleri ile Serum, Kabuk ve Tibia Mineral Konsantrasyonları Üzerine Etkisi(2018) Kaya, Hacer Arslan; Macit, MuhlisYumurtacı tavuk rasyonlarına farklı seviyelerde Bor (B) ilavesinin yumurta kabuk kalitesi ve tibia biyomekaniği parametreleri ile serum, kabuk ve tibia mineral konsantrasyonları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, 62 haftalık Lohman yumurtacı ticari hibrit 0, 50, 75 ve 150 mg/kg seviyelerde B içeren dört farklı rasyonla 12 hafta süreyle yemlenmişlerdir. Rasyona ilave edilen B, yumurta ağırlığı ve kırılma mukavemetini artırıp (P0.05 ve P0.06), hasarlı yumurta oranını azaltmış (P0.01), şekil indeksi ve kabuk kalınlığını etkilememiştir. Rasyona katılan B’nin yumurta kabuğu minerallerinden B, P, Ca (P0.01) ve Pb seviyesini artırdığı (P0.05); Fe miktarını düşürdüğü (P0.01); Zn, Mg, Mn, Na ve S düzeylerini ise etkilemediği (P0.05) belirlenmiştir. Serum minerallerinden B muameleden etkilenmiş (P0.01); Cu, Mn, Fe, Na (P0.01) ve Ca (P0.05) azalmış; Mg, Zn ve P ise değişmemiştir. Rasyona ilave edilen B’nin tibia kemiği biyomekanik özelliklerinin tamamına etkisi önemsiz (P0.05) olurken, tibia kemik B mineral konsantrasyonunda artış (P0.01); Ca, Zn, Mg, P ve Mn mineral konsantrasyonlarında azalmaya yol açtığı (P0.01) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kanatlılarda rasyona B ilavesinin mineral dengesini pozitif yönde etkilediği düşünülerek yumurta kabuk kırılma mukavemetini iyileştirip hasarlı yumurta oranını azaltmak amacıyla yumurtlamanın son dönemindeki yumurtacı tavukların rasyonlarına 50 mg/kg B ilave edilmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.