Yazar "Apak, Ömer Ceyhun" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Destinasyon İmajının Destinasyon Aidiyetine Etkisi: İzmir İlini Ziyaret Edenler Üzerine Bir Araştırma(2023) Apak, Ömer CeyhunBu araştırmanın amacı, destinasyon imajı ve alt boyutlarının (aktivite ve etkinlikler, doğal ve kültürel çekicilikler, genel alt yapı, tarihi doku ve yöresel lezzetler) destinasyon aidiyetine etkisini belirlemektir. Bu bağlamda İzmir iline seyahat eden 476 yerli ziyaretçiden veriler toplanmıştır. Bu araştırma, nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması için kullanılan anket daha önceki çalışmalardan yararlanılarak uyarlanmış, geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Destinasyon imajı ve destinasyon aidiyetinin yüksek düzeyde güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Geçerlik analizi kapsamında açıklayıcı faktör analizinde destinasyon imajı beş faktör ile destinasyon aidiyeti ise tek faktör ile ölçülmüştür. Araştırmanın amacı kapsamında destinasyon imajının destinasyon aidiyeti üzerinde pozitif yönlü etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında alt boyutlardan aktivite ve etkinlikler, doğal ve kültürel çekicilikler, genel alt yapı ve yöresel lezzetlerin destinasyon aidiyeti üzerinde pozitif etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak tarihi dokunun destinasyon aidiyeti üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.Öğe Diaspora tourism(Peter Lang Publishing Group, 2020) Aykaç, Emre; Apak, Ömer CeyhunA compilation of current academic studies on the tourism sector of Turkey, the 23 chapters of this book have been written by tourism academicians who are experts in their respective fields. The chapters contain qualitative or quantitative research data and current statistical data, making this book useful for academic research. I thank all the contributors and dedicate this book to my family. © Peter Lang GmbH Internationaler Verlag der Wissenschaften Berlin 2020. All rights reserved.Öğe The Effect of Social Value Perception on Travel Motivation(2022) Oflaz, Musa; Apak, Ömer CeyhunIt is well known that Turkish citizens living abroad usually spend their holidays in the places where they were born and raised or where their families used to live. If we examine the trips these people make to Turkey and the time they spend in their home countries, we can speak of a travel movement that cannot be ignored. In this context, an online questionnaire was applied to 456 individuals in order to determine the effect of social value perceptions of Turkish citizens living in Vienna on their travel motivations. It was found that there were significant differences between the Turkish culture dimension and descriptive information in terms of occupation, education level, age, number of visits to Turkey, number of children and length of stay. The results of the path analysis showed that the perception of social value has a significant and positive effect on Turkish culture and family inheritance.Öğe Restoranlarda Yalnız Yemek Yiyen Müşterilerin Fiziksel ve Psikolojik Unsur Algılarının Davranışsal Niyetler Üzerine Etkisi(2024) Apak, Ömer CeyhunBu araştırmanın amacı yalnız yemek yeme bağlamında restoran müşterileri perspektifinden restoranların fiziksel ve psikolojik unsurları arasındaki ilişkiyi belirlemek, fiziksel ve psikolojik unsurların yalnız yemek yiyen müşterilerin bölgesellik algılarını etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmak, bölgesellik algısının yalnız yemek yeme memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisini incelemek ve yalnız yemek yeme memnuniyeti ile tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu kapsamda Türkiye’nin tek haneli yaşayan nüfusunun en fazla olduğu Gümüşhane ilindeki yalnız yemek yiyen restoran müşterilerinden 399 veri toplanmıştır. Araştırma verileri sosyal ve davranış bilimlerinde yaygın olarak kullanılan yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Sonuç olarak fiziksel unsurlar ile psikolojik unsurlar arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Fiziksel ve psikolojik unsurların bölgesellik algısı üzerinde pozitif etkisi bulunmuştur. Bununla birlikte bölgesellik algısının yalnız yemek yeme memnuniyeti ve restoranı tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırma bulgularına göre yalnız yemek yeme memnuniyetinin restoranı tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde etkisi bulunmaktadır.Öğe Sürdürülebilir Restoran İşletmeciliği Uygulamaları Üzerine Bir İçerik Analizi(2022) Apak, Ömer Ceyhun; Gürbüz, Ahmetİşletmeler doğal çevrenin korunması ve tahribatın önlenmesi için önemli roller üstlenmektedir. Çevre sorunlarına karşı gösterilen çabalar kapsamında yiyecek içecek sektöründe kıt kaynakların tüketimini önlemek için çeşitli girişimler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda küçük ve orta büyüklükte işletmeler olarak görülen restoranlar sürdürülebilirlik uygulamalarını benimsemiştir. Çevre bilincinin artmasından dolayı sürdürülebilir restoran veya yeşil restoran temalı işletmeler faaliyete geçmiştir. Bu araştırmada uluslararası yazın alanı taranarak sürdürülebilir restoranlar ile ilgili çalışmalar içerik analizi kapsamında incelenmiştir. Ulaşılan çalışmaların tanımlayıcı bilgileri ve çalışmalarda öngörülen tespitlerin benzer veya farklı yönleri yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sürdürülebilir restoranlar ve uygulamalarına yönelik çalışmalar ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç kategoride değerlendirilmiştir. Buna göre, çalışmaların en fazla çevresel temalı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmalarda öne çıkan unsurlar; enerji ve su tasarrufu, atık yönetiminin iyi yapılması, tek kullanımlık ürün ve geri dönüştürülebilir atık yönetiminin uygulanması gerekliliği, işletmelerin sürdürülebilir menü sunabilme yeteneğinin olması, ekonomik açıdan verimlilik elde etmek için güneş panellerinin ve rüzgâr türbinlerinin hayata geçirilmesi gerekliliği şeklindedir.Öğe Türkiye’de Kış Turizmine Yönelik Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir Meta Analizi(2021) Ayaz, Nurettin; Apak, Ömer CeyhunAlternatif bir turizm çeşidi olarak kış turizmi; Türkiye’deki önemini yatırımlar, ağırlanan turist \rsayısı ve akademik çalışmalar boyutuyla her geçen gün artırmaktadır. Bu araştırmada Türkiye’de \rkış turizmine yönelik farklı disiplinlerdeki çalışmalar meta analizi kapsamında irdelenerek bir \rbakış açısı oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’deki kış turizmine yönelik \rçalışmaların nitel bulguları değerlendirilerek benzer ve farklı yönlerinin ortaya çıkarılması, \ryorumlanması ve yeni çıkarımlar yapılmasına odaklanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kış \rturizmine yönelik yapılan çalışmalar; turizm, coğrafya, mimarlık ve beden eğitimi disiplinlerinde \ryoğunlaşmaktadır. Çalışmalarda öne çıkan temalar ise ev sahibi toplumun ve ziyaretçilerin kış \rturizmine yönelik düşünceleri, sürdürülebilirlik, çevre düzenlemesi, iklim, turizm planlaması ve \rkırsal kalkınma boyutlarında şekillenmektedir.Öğe Unutulmaya Yüz Tutmuş Yöresel Yiyeceklerin Gün Yüzüne Çıkarılması: Bayburt İli Ev Kadınları Üzerine Bir Araştırma(2022) Apak, Ömer Ceyhun; Ünlü, Hami; Kıvanç, Miraç İlyasMutfak kültürü bir destinasyonun veya bir ülkenin en önemli miraslarından birisidir.\rTüketim alışkanlıklarının ve beklentilerin değişmesi mutfağa verilen önemi son dönemlerde\rartırmaya başlamıştır. Bu doğrultuda yöresel yemeklere olan ilgi giderek artmaya başlamış\rve insanların bir destinasyonu ziyaret etmesinde önemli bir faktör olarak ortaya çıkmıştır.\rDoğal güzellikler ve kültürel çekicilikler açısından zengin bir birikime sahip olan Bayburt\ryöresel yiyecekler bakımından da zengin bir kültüre sahiptir. Coğrafi işaretli yiyeceklerinin\rolması da bunun bir göstergesi olarak düşünülebilir. Bu açıdan unutulmaya yüz tutmuş\ryöresel yiyeceklerin ortaya çıkarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması önemlidir. Bu\rçalışma ile de Bayburt mutfağına özgü unutulmaya yüz tutmuş yiyeceklerin gün yüzüne\rçıkarılması hedeflenmiştir. Bu hedefe ulaşabilmek için ilk olarak bir literatür taraması\ryapılmış ve toplanan verilerden hareketle bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Nitel\raraştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği, veri toplama yöntemi olarak\rkullanılmıştır. Araştırma kapsamında Bayburt ilinde 10 ev kadını ile görüşmeler yapılmıştır.\rElde edilen bulgulara göre görüşme yapılan ev kadınlarının %70’i yöresel yiyeceklerin\runutulduğu görüşündedir. Ayrıca gençlerin yöresel yiyecekleri öğrenmede istekli\rgörünmedikleri düşünülmektedir.Öğe Which tourist type cares more about environmental sustainability? a quantitative research(IGI Global, 2024) Apak, Ömer CeyhunThis research aims to reveal the impact of tourist types (explorer, adventurer, organized mass, and drifter) on environmental sustainability. In addition, the primary objective of the research is to determine which type of tourist cares about environmental sustainability and at what level. The research was designed according to the relational screening model, one of the quantitative research approaches. The study sample consists of 491 domestic tourists who stayed in a hotel in Turkiye last year. Data were collected using tourist types and environmental sustainability scales. The study found a moderate and significant relationship between explorer, adventurer, organized mass, and drifter tourist types and environmental sustainability. Considering the relative importance levels of the variables used in the study within the scope of hierarchical regression analysis, it was determined that adventurer, explorer, drifter, and organized mass tourist types were significant predictors of environmental sustainability, respectively. ©2024, IGI Global. All rights reserved.